Over de massage

Massage maakt gelukkig!

Wist jij al dat massage echt goed is voor je gezondheid? 

Liefhebben, aanraken, beschermen, troosten, aaien, helen, ontspannen , genezen, helpen, aftasten, knuffelen, verzorgen, activeren, bewegen en verwarmen doen we allemaal met de kracht van ons lichaam.

Zoals je vast wel weet is aanraking één van de eerste levensbehoeften van de mens net als eten & drinken. De huid is het grootste orgaan wat we hebben. En er zijn genoeg studies die aantonen dat zowel mensen als dieren niet zonder liefdevolle aanraking van de huid kunnen.  De manier van aanraken die wij als prettig ervaren is voor iedereen verschillend. Dit ligt uiteraard aan de cultuur en familiegebruiken die je zelf hebt meegekregen vanaf het moment dat je geboren bent. Wanneer je een liefdevolle aanraking ervaart maak je van nature stofjes aan waar je je prettiger door gaat voelen.

Oxytocine

Een van die stofjes in de hersenen is oxytocine ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine heeft een centrale rol bij de moederbinding. Hiernaast word oxytocine aangemaakt bij sociale contacten, veilige vriendschappen en romantische interacties. Ook bij het verrichten van zorgtaken, een romantische film kijken en het aaien van huisdieren wordt er meer oxytocine aangemaakt. Mannen en kinderen maken hiervoor een soortgelijk stofje aan genaamd Vasopressine.

Het verlaagd de bloeddruk en heeft invloed op het stressniveau. Mensen die veel aandacht en warmte van anderen krijgen hebben een beter afweersysteem en voelen zich gelukkig en tevreden. Het geeft ons een gevoel van ontspanning en warmte.

Stress

De genoemde stofjes zorgen er dus door middel van aanraking voor dat we ons gelukkig voelen. Als er echter spanningen ontstaan door bv. ruzie op het werk, of spanningen in een relatie, dan raakt dit hechtingssysteem verstoord. Je kunt dan toch te gestrest raken.

Ontspannen

Veel ontspanningsadviezen zijn gericht op het reduceren van je stress, zoals, sporten,  yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie. Dat is allemaal heel goed voor je gezondheid. Maar dit heeft geen effect op onze “huid honger” zoals we het maar even noemen. We hebben werkelijke aanraking nodig om goed te kunnen functioneren.

Contact & Aanraken

Contact met anderen helpt daar bijvoorbeeld goed bij. Dus steun vragen aan je vrienden en familie als je gestrest bent. Een dikke knuffel helpt beter dan een mailtje sturen. En gewoon even een praatje maken met echt oogcontact  met die gezellige collega. Hier word je rustig van en zo komt je oxytocine niveau weer in balans.

Massage is een vorm van contact maken waarbij je letterlijk aangeraakt wordt. Het maakt ook eigenlijk niet uit of je zelf masseert of gemasseerd wordt. De aanraking kan zowel troost als bescherming geven. Als je op een rustige liefdevolle manier wordt aangeraakt voel je je gekoesterd en geeft dit ontspanning en warmte.

In mijn praktijk geef ik jou ook graag door middel van massage deze ontspanning en warmte. Je kunt daarbij denken aan de volgende soorten van warmte:

  • Ik zorg voor een warme behaaglijke massageruimte met rustgevende muziek en geurende oliën.

  • Zelf word je warm gehouden door doeken die over je heen worden gelegd en je een geborgen gevoel geven.

  • De warmte van de natuurlijke werking van de (kruiden) massageolie.

  • En natuurlijk wordt die warmte doorgegeven, door te masseren met mijn handen.

Kijk onder “soorten massage” welke massage op dit moment bij jou past.